Frödingen historia
Frödinge-kakuilla on pitkä ja inspiroiva historia, joka ulottuu aina 1920-luvulle saakka. Valmistus aloitettiin yksinkertaisilla, kokeneiden kondiittoreiden valmistamilla kakuilla. Nykyään tuotannossa hyödynnetään sekä omia, että perinteisiä reseptejä. Menneiden vuosien aikana pienestä smoolantilaisesta maaseudun meijeristä on kasvanut merkittävä toimija ja huomattava osa kakkutuotannosta menee Ruotsista vientiin useisiin Pohjois-Euroopan maihin, myös Suomeen. Suomessa pääsemmekin nauttimaan maistuvista herkkukakuista, täytekakuista ja leivonnaisista.
1929
Maitoa, juustoa ja voita
Frödingen meijeriyhdistys sai alkunsa vuonna 1929 kun Smoolannissa joukko maidontuottajia päätti yhdistää voimansa. Kuten muutkin aikakauden maaseudun meijerit, tuotti Frödinge maitoa, juustoa ja voita.
1954
Gösta Carlsson, meijerin johtaja, saa “hullun” idean
1950-luvulla kilpailu meijerituotannossa kiristyi ja Frödinge-meijerin johtaja Gösta Carlsson sai idean smoolantilaisten juustokakkujen tarjoamisesta pelkän Smoolannin sijaan koko Ruotsiin!
1955
3000 kruunun investointi “Projekti juustokakkuun”
Gösta Carlsson sai kun saikin vakuutettua hallituksen sijoittamaan 3000 kruunua tuotannon keskittämiseen juustokakkuihin. Vuonna 1955 käynnistettiin juustokakkujen tuotanto perinteisen, tänäkin päivänä käytössä olevan, reseptin mukaan.
1956-1974
Juustokakusta tulee jokamiehenoikeus
Göstan vaimo Kajsa matkustaa Tukholmaan myymään juustokakkuja tukkukauppiaille ja monet ottivatkin juustokakut valikoimiinsa. Tuotantolinjaa kehitetään, perinteisistä raaka-aineista tinkimättä.
1974
Frödinge-meijeri laajentaa tuotevalikoimaansa
Meijeri päättää alkaa valmistaa juustokakkujen lisäksi myös erilaisia jälkiruokapiirakoita: mustikka- ja omenapiirakat löytyivätkin pian kylmätiskeistä ympäri Ruotsia. Pakastustekniikan kehityttyä Frödinge alkoi myös valmistaa ruokapiirakoita ja valmistikin näitä 20 vuoden ajan.
1976
Pakastekakuista tulee maailmankuuluja
1970-luvun puolivälissä Frödingen meijerissä alettiin pohtia, löytyisikö pakastetuille kermakakuille markkinoita. Yrityksen historiasta johtuen edellytyksenä oli, että useimmissa kakuissa tulisi olla kermaa.
2000
Oma rakennus vain kakuille!
Pakastekakut ovat suosittuja niin Ruotsissa kuin muuallakin Euroopassa. Sen vuoksi tuotantotiloja laajennetaan rakentamalla täysin oma rakennus ainoastaan Frödingelle räätälöidylle kakkukoneelle.
2004
Maistuisiko mutakakku?
Tuotetestausten ja maisteluiden perusteella kehiteltiin yksi Suomessakin suosituimmista tuotteista, mehevä ja maistuva mutakakku – Mud cake.
1929
1954
1950-luvulla kilpailu meijerituotannossa kiristyi ja Frödinge-meijerin johtaja Gösta Carlsson sai idean smoolantilaisten juustokakkujen tarjoamisesta pelkän Smoolannin sijaan koko Ruotsiin!
1955
Gösta Carlsson sai kun saikin vakuutettua hallituksen sijoittamaan 3000 kruunua tuotannon keskittämiseen juustokakkuihin. Vuonna 1955 käynnistettiin juustokakkujen tuotanto perinteisen, tänäkin päivänä käytössä olevan, reseptin mukaan.
1956-1974
Göstan vaimo Kajsa matkustaa Tukholmaan myymään juustokakkuja tukkukauppiaille ja monet ottivatkin juustokakut valikoimiinsa. Tuotantolinjaa kehitetään, perinteisistä raaka-aineista tinkimättä.
1974
Meijeri päättää alkaa valmistaa juustokakkujen lisäksi myös erilaisia jälkiruokapiirakoita: mustikka- ja omenapiirakat löytyivätkin pian kylmätiskeistä ympäri Ruotsia. Pakastustekniikan kehityttyä Frödinge alkoi myös valmistaa ruokapiirakoita ja valmistikin näitä 20 vuoden ajan.
1976
1970-luvun puolivälissä Frödingen meijerissä alettiin pohtia, löytyisikö pakastetuille kermakakuille markkinoita. Yrityksen historiasta johtuen edellytyksenä oli, että useimmissa kakuissa tulisi olla kermaa.
2000
Pakastekakut ovat suosittuja niin Ruotsissa kuin muuallakin Euroopassa. Sen vuoksi tuotantotiloja laajennetaan rakentamalla täysin oma rakennus ainoastaan Frödingelle räätälöidylle kakkukoneelle.
2004
Tuotetestausten ja maisteluiden perusteella kehiteltiin yksi Suomessakin suosituimmista tuotteista, mehevä ja maistuva mutakakku – Mud cake.